Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

W Mszanie uczyli się gotować wielkanocny żur i barszcz biały [PRZEPISY]

Tradycyjny śląski kwaśny na wędzonce i z białą kiełbasą czy nieco bardziej postny, ale również pyszny, orkiszowy, posypany posiekanym czosnkiem niedźwiedzim? O czym mowa? O jednej z potraw, której nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole - czyli żurku.

W Mszanie uczyli się gotować wielkanocny żur i barszcz biały [PRZEPISY]UG Mszana
Warsztaty z KGW Mszana i Wiesławą Walkowską odbyły się w GOKiR Mszana

W Mszanie uczyli się gotować wielkanocny żur i barszcz biały [PRZEPISY]

Zarówno tradycyjnego śląskiego żurku jak i orkiszowego można było posmakować podczas warsztatów, które przed świętami odbyły się w GOKiR Mszana. Było to jednocześnie kolejne, VI już spotkanie ze św. Hildegardą z Bingen pn. "Bliżej natury". Spotkania przy parafii św. Jerzego prowadzi mieszkanka Mszany, uczestniczka Studium św. Hildegardy, Wiesława Walkowska. Tym razem do współpracy zaprosiła panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mszanie. Wyszło z tego ciekawe wydarzenie, podczas którego nie tylko przygotowywano żurek, ale uczestniczki opowiadały również ciekawostki o dawnych tradycjach wielkanocnych.

Wspominały na przykład, że w czasach ich dzieciństwa Zajączek z prezentami dla dzieci przychodził dopiero w Wielkanocny Poniedziałek. Pierwszy dzień świąt był tak ważny, że nawet nie jeździło się w odwiedziny. W Wielką Sobotę domownicy czyścili buty, żeby lśniły na niedzielę do kościoła. W wielu rodzinach kultywowano też tradycję mycia nóg w studni lub potoku. Biegło się nad rzeczkę w Wielki Piątek bardzo wcześnie rano. A jeśli ktoś z domowników był chory, przynosiło się mu wodę w konewce lub wiadrze. Było też o "śmierguście" i o "śmiergustnikach", którzy przyjeżdżali do młodych dziewczyn na furach, zawsze z muzyką. Gdy nad ranem wracali do domu, przywozili jajka, a nieraz i żywego koguta.

Było również, jak na spotkanie ze św. Hildegardą przystało, o tradycji benedyktyńskiej i śląskiej.

- Łączymy dawne przepisy z teraźniejszością, podtrzymujemy i pielęgnujemy tradycję. U mnie tym razem do żurku był czosnek niedźwiedzi zamiast koperku, bowiem benedyktynki, a do nich należała święta Hilegarda, żywiły się tym, co rosło w przyklasztornych ogródkach. A że teraz jest pora czosnku niedźwiedziego, więc podzieliłam się tym dobrem - mówiła po spotkaniu Wiesława Walkowska, przewodnicząca Śląskiej Rady Seniorów, autorka niedawno wydanej książki "Późna dorosłość w dobrym stylu".

Przepis na barszcz biały na zakwasie orkiszowym

  • 1 litr orkiszowego zakwasu
  • 2 litry wody
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki dyptamu
  • płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kopiasta łyżka chrzanu
  • 2 kopiaste łyżki majeranku
  • sól kłodawska do smaku
  • 200 ml śmietanki 30% bez karagenu

Dodatki:

  •  Szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej lub ziaren orkiszu (jeśli używasz ziaren orkiszu to należy je na noc namoczyć w wodzie)
  •  kilka gałązek posiekanego koperku lub posiekane liście czosnku niedźwiedziego
  •  kilka ugotowanych kurzych lub przepiórczych jajek

Jak to zrobić? Do garnka wlej wodę z przyprawami i gotuj około 10 min. Pod koniec gotowania dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. Ciągle mieszając dodaj zakwas orkiszowy, zagotuj. Dodaj śmietankę i chrzan oraz rozcierając w rękach majeranek, delikatnie zagotuj. Do smaku dodaj sól. Kiedy barszcz będzie na talerzu, na środek dodaj kaszę, połówki lub ćwiartki jajek i posyp koperkiem lub czosnkiem niedźwiedzim

Barszcz biały z kaszą orkiszową
Barszcz biały z kaszą orkiszową

Przepis na żurek śląski wg KGW Mszana

  • wywar z 0,5 kg kości wędzonych
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 3 kawałki kiełbasy (śląskiej, podwawelskiej)
  • 1,5 cebuli
  • 4 ziemniaki
  • 250 ml zakwasu do żuru
  • 2 ząbki czosnku
  • chrzan tarty ze słoika
  • cukier do smaku, sól, pieprz,
  • 10 kulek ziela angielskiego, majeranek
  • 3 sztuki białej kiełbasy
  • 5 jajek
  • śmietana 18%

Wykonanie: boczek, kiełbasę śląską i cebulę zeszklić, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z wywarem. Dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, szczyptę cukru, ziele i majeranek oraz ziemniaki. Gotować na małym ogniu 15 min., dodać chrzan do smaku. Następnie dodać zakwas, zabielić śmietaną. Ugotować jajka na twardo, białą kiełbasę pokroić na plastry, obsmażyć z obu stron. Układać na talerzu wianek z plasterków kiełbasy, połówki jajek, zalać żurkiem.

Żur śląski wg KGW Mszana
Żur śląski wg KGW Mszana

źr. UG Mszana

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~WiesławaW (164.127. * .250) 22.04.2025 11:40

Dziękuję uczestniczkom, moim koleżankom, KGW w Mszanie i Pani przewodniczącej Zosi, tobie Mireczko. Razem możemy więcej.