W Mszanie uczyli się gotować wielkanocny żur i barszcz biały [PRZEPISY]
Tradycyjny śląski kwaśny na wędzonce i z białą kiełbasą czy nieco bardziej postny, ale również pyszny, orkiszowy, posypany posiekanym czosnkiem niedźwiedzim? O czym mowa? O jednej z potraw, której nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole - czyli żurku.
![W Mszanie uczyli się gotować wielkanocny żur i barszcz biały [PRZEPISY]](https://cdn2.dev2.nowiny.pl/im/v1/news-900-widen/2025/04/17/239587_1744895056_33162300.webp)
W Mszanie uczyli się gotować wielkanocny żur i barszcz biały [PRZEPISY]
Zarówno tradycyjnego śląskiego żurku jak i orkiszowego można było posmakować podczas warsztatów, które przed świętami odbyły się w GOKiR Mszana. Było to jednocześnie kolejne, VI już spotkanie ze św. Hildegardą z Bingen pn. "Bliżej natury". Spotkania przy parafii św. Jerzego prowadzi mieszkanka Mszany, uczestniczka Studium św. Hildegardy, Wiesława Walkowska. Tym razem do współpracy zaprosiła panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mszanie. Wyszło z tego ciekawe wydarzenie, podczas którego nie tylko przygotowywano żurek, ale uczestniczki opowiadały również ciekawostki o dawnych tradycjach wielkanocnych.
Wspominały na przykład, że w czasach ich dzieciństwa Zajączek z prezentami dla dzieci przychodził dopiero w Wielkanocny Poniedziałek. Pierwszy dzień świąt był tak ważny, że nawet nie jeździło się w odwiedziny. W Wielką Sobotę domownicy czyścili buty, żeby lśniły na niedzielę do kościoła. W wielu rodzinach kultywowano też tradycję mycia nóg w studni lub potoku. Biegło się nad rzeczkę w Wielki Piątek bardzo wcześnie rano. A jeśli ktoś z domowników był chory, przynosiło się mu wodę w konewce lub wiadrze. Było też o "śmierguście" i o "śmiergustnikach", którzy przyjeżdżali do młodych dziewczyn na furach, zawsze z muzyką. Gdy nad ranem wracali do domu, przywozili jajka, a nieraz i żywego koguta.

Było również, jak na spotkanie ze św. Hildegardą przystało, o tradycji benedyktyńskiej i śląskiej.
- Łączymy dawne przepisy z teraźniejszością, podtrzymujemy i pielęgnujemy tradycję. U mnie tym razem do żurku był czosnek niedźwiedzi zamiast koperku, bowiem benedyktynki, a do nich należała święta Hilegarda, żywiły się tym, co rosło w przyklasztornych ogródkach. A że teraz jest pora czosnku niedźwiedziego, więc podzieliłam się tym dobrem - mówiła po spotkaniu Wiesława Walkowska, przewodnicząca Śląskiej Rady Seniorów, autorka niedawno wydanej książki "Późna dorosłość w dobrym stylu".

Przepis na barszcz biały na zakwasie orkiszowym
- 1 litr orkiszowego zakwasu
- 2 litry wody
- 3-4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki galgantu
- 1/2 łyżeczki bertramu
- 1/2 łyżeczki dyptamu
- płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- kopiasta łyżka chrzanu
- 2 kopiaste łyżki majeranku
- sól kłodawska do smaku
- 200 ml śmietanki 30% bez karagenu
Dodatki:
- Szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej lub ziaren orkiszu (jeśli używasz ziaren orkiszu to należy je na noc namoczyć w wodzie)
- kilka gałązek posiekanego koperku lub posiekane liście czosnku niedźwiedziego
- kilka ugotowanych kurzych lub przepiórczych jajek
Jak to zrobić? Do garnka wlej wodę z przyprawami i gotuj około 10 min. Pod koniec gotowania dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. Ciągle mieszając dodaj zakwas orkiszowy, zagotuj. Dodaj śmietankę i chrzan oraz rozcierając w rękach majeranek, delikatnie zagotuj. Do smaku dodaj sól. Kiedy barszcz będzie na talerzu, na środek dodaj kaszę, połówki lub ćwiartki jajek i posyp koperkiem lub czosnkiem niedźwiedzim

Przepis na żurek śląski wg KGW Mszana
- wywar z 0,5 kg kości wędzonych
- 20 dag boczku wędzonego
- 3 kawałki kiełbasy (śląskiej, podwawelskiej)
- 1,5 cebuli
- 4 ziemniaki
- 250 ml zakwasu do żuru
- 2 ząbki czosnku
- chrzan tarty ze słoika
- cukier do smaku, sól, pieprz,
- 10 kulek ziela angielskiego, majeranek
- 3 sztuki białej kiełbasy
- 5 jajek
- śmietana 18%
Wykonanie: boczek, kiełbasę śląską i cebulę zeszklić, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z wywarem. Dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, szczyptę cukru, ziele i majeranek oraz ziemniaki. Gotować na małym ogniu 15 min., dodać chrzan do smaku. Następnie dodać zakwas, zabielić śmietaną. Ugotować jajka na twardo, białą kiełbasę pokroić na plastry, obsmażyć z obu stron. Układać na talerzu wianek z plasterków kiełbasy, połówki jajek, zalać żurkiem.

źr. UG Mszana
Dziękuję uczestniczkom, moim koleżankom, KGW w Mszanie i Pani przewodniczącej Zosi, tobie Mireczko. Razem możemy więcej.